info@jhm-zoetermeer.nl + 31 6 4157 2157

Zoek je een baan en lukt het niet?

Welkom bij JobHulpMaatje Zoetermeer

Zoek je een baan?

Welkom bij JobHulpMaatje Zoetermeer

Als je op zoek bent naar werk en je kunt wat hulp gebruiken

Werk

JobHulpMaatje helpt je bij het zoeken naar werk.

JobHulpMaatje is uniek omdat we aandacht schenken aan praktische zaken, maar ook aandacht hebben voor jou als persoon en jouw omgeving.

Meer weten? JobHulpMaatje is elke donderdagmiddag aanwezig in het Forum, aan de balie op het plein Mens en Maatschappij. Loop eens langs! Maar maak in deze Corona tijd even vooraf een afspraak.

Kennismaken? Elke dinsdagochtend zijn er de netwerkbijeenkomsten “SolliciterenNu NetWerken”.

Samen met het Forum organiseren we elke laatste dinsdag van de maand het Netwerkcafé Walk&Talk.

In de agenda vind je datum, tijd en plaats van deze bijeenkomsten. Iedereen is welkom in zijn/haar zoektocht naar werk. De toegang is gratis.

Kijk hier naar een korte introductievideo.

Wat we doen

JobHulpMaatje helpt je op 3 manieren

JobHulpMaatje brengt jouw sollicitatievaardigheden naar een hoger niveau. Zoals een sporttrainer de sporter traint om z'n prestaties te verhogen, zo traint JobHulpMaatje de werkzoeker om het sollicitatieproces beter onder de knie te krijgen.

Uiteindelijk moet je wel zelf de sollicitatie doen! Je maatje kijkt vanaf de zijlijn mee.

Hulp krijg je op 3 manieren.

jobgroup

1. JobGroup trainingen

Volg een meerdaagse training. Je krijgt gereedschap aangereikt om goed voorbereid op zoek naar werk te gaan. In zogenaamde JobGroups leer je jezelf en mede-deelnemers beter kennen.

aandeslagmetmaatje

2. Persoonlijke begeleiding

Een maatje kan jou persoonlijk helpen bij vragen over je zoektocht naar werk als je er even zelf niet uit komt. Een maatje ondersteunt en moedigt aan waar nodig.

netwerken

3. Netwerken

Met hulp van de mensen om je heen is het vinden van werk vaak makkelijker. Hoe meer mensen je kent, des te meer kans op werk. JobHulpMaatje helpt mee met verbinden.

Trainingen

Wat is een JobGroup?

In een JobGroup krijg je in een aantal bijeenkomsten meer duidelijkheid over wie je bent, wat je wil en wat je kan. De bedoeling is om ervaringen uit te wisselen en elkaar een stap verder te helpen.

In zeven stappen werken we toe naar het einddoel van de bijeenkomsten, een elevator pitch! In een elevator pitch presenteer je kort en aansprekend wie je bent, wat je kan en waar je naar op zoek bent.

In de voorafgaande bijeenkomsten verzamel je de informatie die je nodig hebt om jezelf zelfverzekerd te presenteren.

Wil je weten wanneer de volgende JobGroup start, kijk dan in de agenda. Na afloop van de JobGroup kijken we samen of je nog persoonlijk begeleid wil worden met een maatje.

Hoe ziet een JobGroup er uit?

In een aantal sessies komen onder andere aan bod:

  1. Wie ben ik? Wat vind ik belangrijk in een nieuwe baan? Waar wil ik nog verder in groeien?
  2. Wat kan ik? Wat zijn mijn competenties (sterke punten)? Hoe kan ik deze competenties concreet herkennen in specifieke situaties?
  3. Wat wil ik? Maak een lijst van alle dingen die je wilt bereiken in je leven.
  4. Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit? Ga op zoek naar vacatures. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een mededeelnemer.
  5. Hoe presenteer ik mezelf? Leer tips & tricks om jezelf goed te laten zien op o.a. sociale media.
  6. Hoe vind ik een baan? Zoeken naar een geschikte nieuwe uitdaging.
  7. Dit ben ik! Tijd om je elevatorpitch te laten horen. Een deskundige geeft feedback.

Een bijeenkomst ziet er zo uit:

  • Intro: inloop met koffie en thee, kennismaking
  • JobTalk: korte interactieve workshop
  • GroupTalk: opdrachten in kleine groepjes om feedback van elkaar te krijgen
  • Afterparty: blijf napraten en vraag individueel advies van JobGroupLeiders

Persoonlijke begeleiding

Wat is een maatje?

Een maatje is een gecertificeerde en opgeleide vrijwilliger die graag naast een werkzoekende staat.

Een maatje biedt mentale en praktische ondersteuning en denkt mee over mogelijkheden om (on)betaald werk te vinden.

Een maatje gaat samen met de hulpvrager op ontdekkingstocht. Wat zijn zijn/haar talenten, wat is (passend) werk?

Je werkt zelf actief mee met thuisopdrachten en door te solliciteren.

Een maatje begeleidt thuisopdrachten en geeft sollicitatietips.

Netwerken

Wat is een workshop?

Een workshop van JobHulpMaatje Zoetermeer is een losstaande bijeenkomst voor mensen die zoeken naar werk en hun netwerk graag willen uitbreiden. Iedere dinsdagochtend organiseren wij een workshops Netwerken in het Zoetermeerse Forum waarbij elke keer een thema wordt behandeld met tips en oefeningen. Ook met netwerken op een manier die bij je past. De toegang is vrij. Aanmelden is niet nodig maar wordt wel op prijs gesteld. Dan kunnen we rekening houden met koffie en thee.

De workshop start om 9:00 uur. Daarom willen we graag dat je op tijd aanwezig bent.

Op sommige dagen houden wij bijzondere bijeenkomsten die we met andere instanties samen organiseren. Zo zijn er de Walk&Talk bijeenkomsten die we samen met de bibliotheek houden. Wil je meer weten wat we doen en op welke tijden? Kijk dan in de agenda met behulp van onderstaande knop.

Weet je nog niet precies of JobHulpMaatje iets voor je is? Loop eens binnen op een dinsdagochtend! Tot dan.

F.A.Q.

Veel gestelde vragen

Hier vind je de vragen die het meest zijn gesteld door mensen die geïnteresseerd zijn in de hulp die JobHulpMaatje kan bieden

  • Wij bieden ons hulp helemaal gratis aan. Wij vragen hiervoor geen geld.
    Dat is mogelijk omdat alle Maatjes en Jobgroupleiders vrijwilligers zijn. En ook het bestuur en de coördinatoren worden niet betaald.

    Wel kunnen we een borg vragen vóór de aanvang van een JobGroup. Dit is een klein bedrag die volledig wordt teruggegeven aan de deelnemer als de JobGroup is beëindigd en de deelnemer deze heeft afgerond.
    Hiermee willen we benadrukken dat we het weliswaar gratis doen maar wel graag met gemotiveerde deelnemers aan de slag gaan.

  • Maatjes en Jobgroupleiders krijgen, voordat zij een klant, een hulpvrager, mogen begeleiden, een uitgebreide training van de landelijke stichting JobHulpMaatje.

    Als de training met succes wordt afgelegd dan ontvangt het maatje of de Jobgroupbegeleider een certificaat die 1 jaar geldig blijft. Ieder jaar vindt er een hercertificering plaats om alle kennis met de laatste informatie en vaardigheden bij te werken.

    Vrijwilligers mogen dus pas aan de slag als ze de training met succes hebben gevolgd.

  • Nee, dat is in de praktijk niet mogelijk. Elke hulpvrager is een uniek persoon met eigen eisen en wensen en een unieke achtergrond. Het toewijzen van een Maatje is daarom maatwerk.

    Voordat een hulpvrager wordt toegelaten in ons systeem, wordt eerst een intakegesprek gevoerd met één van onze coördinatoren. Aan de hand van dit gesprek wordt intern overlegd wat de beste optie is voor de hulpvrager. Soms is dat de toewijzing van een maatje maar vaak wordt eerst aan de hulpvrager gevraagd om deel te nemen aan een JobGroup. Dit gaat altijd in overleg met de hulpvrager natuurlijk.

  • JobHulpMaatje beschikt over kennis en ervaring die bij het zoeken naar werk goed van pas kunnen komen. Die kennis en vaardigheden willen we graag overbrengen aan jou zodat je gemotiveerd en goed voorbereid kan zoeken en je kansen behoorlijk vergroot.

    Die kennisoverdracht vindt plaats tijdens een serie van workshops, gedurende meerdere dagdelen. Dat heet een Jobgroup. Daarbij leer je ook andere hulpvragers kennen en merk je dat je er niet alleen voor staat. Als de JobGroup met succes is afgerond, voel je je zekerder. We kunnen dan in overleg kijken of 1-op-1 begeleiding van een maatje een goede volgende stap voor je is.

  • Mensen die nog niet lang in Nederland verblijven en op zoek zijn naar werk, lopen vaak tegen allerlei knelpunten aan. Eén van de belangrijkste problemen is dat een Nieuwe Nederlander de Nederlandse taal nog niet helemaal onder de knie heeft. Maar ook de onbekendheid met Nederlandse gewoonten wat werken betreft, spelen een rol.

    JobHulpMaatje heeft speciaal voor deze Nederlanders een JobGroup ontwikkeld die ook ingaat op wat in Nederland gebruikelijk is op de werkvloer. Deze JobGroup heet "Ik Werk In Nederland", kortweg iWIN. Dus als je Nederlands nog gebrekkig is, maar goed genoeg om de workshops te volgen, dan is dit de beste JobGroup voor jou.

    We kijken dan samen in een intakegesprek wat de beste aanpak is.

  • Wie als zelfstandige gewerkt heeft, weet wat de voor- en nadelen zijn van deze vorm van werken. De flexibiliteit die op het eerste oog vaak aantrekkelijk lijkt, kan in de praktijk toch behoorlijk tegenvallen. Het overkomt veel mensen die door omstandigheden als ZZP'er (Zelfstandige Zonder Personeel) zijn gestart maar plotseling niet kunnen terugvallen op de steun die wel aan mensen in loondienst toekomt, als zij tijdelijk geen werk hebben.

    Zelfstandig zijn vraagt een geheel andere manier van omgaan met werk in het algemeen. En werkgevers (of klanten) in het bijzonder. En soms kom je tot de conclusie dat een baan in loondienst toch de voorkeur heeft.

    De JobGroup ZZP is speciaal ontwikkeld voor deze groep van mensen. Zoals iedere zelfstandige weet is netwerken één van de belangrijkste pijlers voor nieuwe opdrachten of nieuw werk. Dan zit je met deze JobGroup helemaal goed.

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van trainingsdata en activiteiten.
Afmelden kan op elk moment.

Contact

Neem contact op

JobHulpMaatje Zoetermeer is één van de gebruikers van het Forum in Zoetermeer. Voor algemene zaken kun je contact opnemen met JobHulpMaatje Zoetermeer via het onderstaande formulier.

Wil je je aanmelden voor een JobGroup, voor een individueel traject of als vrijwilliger? Ga dan naar het aanmeldformulier.

Bezoekadres

Donderdag van 14:00 to 17:00 uur

Forum Zoetermeer

Telefoon

+31 6 4157 2157

Postadres

Hoekerkade 12

2725 AK Zoetermeer