JobHulpMaatje helpt ZZP’ers en kleine ondernemers | JobHulpMaatje Zoetermeer

JobHulpMaatje helpt ZZP’ers en kleine ondernemers

26 oktober 2020

Maarten

“Voel je geen slachtoffer, roep hulp in. De mensen van JobHulpMaatje Zoetermeer bieden hulp, denken en leven met je mee.”

Maarten, een echte ondernemer in hart en nieren, had ruim 7 jaar een eigen bedrijf in detachering, werving en selectie van technisch personeel. “Op een gegeven moment had ik te veel vacatures”, vertelt Maarten. “Ik kreeg ze niet meer ingevuld met de juiste mensen en het zag er niet rooskleurig uit.” Uiteindelijk ging het bergafwaarts met zijn bedrijf, hij kwam in financiële problemen en Maarten zat behoorlijk in de piepzak. “Een heel vervelende, nare periode volgde. Je weet even niet meer wat je moet doen”, herinnert Maarten zich.

JobHulpMaatje kan hulp bieden

Via een bekende uit zijn kerk kreeg hij een tip van het bestaan van JobHulpMaatje. Die vertelde hem dat deze vrijwilligersorganisatie werkzoekenden kan helpen. “Zo kwam ik in contact met Johan, een van de vrijwilligers van JobHulpMaatje Zoetermeer”, vertelt Maarten. “Met hem heb ik meerdere één-op-één gesprekken gevoerd. Er was meteen een goede klik. Hij luisterde goed, kon zaken goed verwoorden, wist mij als persoon goed neer te zetten en gaf mij positieve feedback. Al met al waren dit zeer leerzame gesprekken.’’

JobGroup

Johan biedt Maarten de mogelijkheid om naar een JobGroup te gaan. De JobGroup bestaat uit werkzoekenden die elkaar steunen en elkaar op weg helpen naar een nieuwe baan, of opdracht. De bijeenkomsten worden gegeven aan de hand van concrete thema’s. Maarten bezoekt een aantal bijeenkomsten van een JobGroup. “Hier krijg je veel achtergrond informatie, je hoort en ziet welke problemen er bij andere deelnemers leven”, heel leerzaam vindt Maarten.

Van een eigen bedrijf in loondienst

Maarten heeft de JobGroup niet af kunnen maken. Gelukkig voor hem, vond hij snel werk bij een ‘oude klant’, waar hij meteen kon beginnen. Hij besloot dat dit een goede kans was en ging bewust weer in loondienst werken. Helaas werd na twee contracten, en mede door de coronacrisis, zijn contract niet verlengt.
Maarten zat drie maanden thuis en zag toen een vacature staan, die volgens hem op zijn lijf is geschreven. Hij had veel geleerd van Johan en nam de bagage met tips en adviezen van JobHulpMaatje mee in zijn volgende sollicitatietraject.

Baan die past

Maarten werkt nu als Accountmanager in een bedrijf, waar hij in zijn functie zijn kwaliteiten en ervaring kan gebruiken die hij in zich heeft; technisch, commercieel en engineering. “Het was alsof het zo moest zijn”, vertelt Maarten. “Bij mijn vorige baan het contract niet verlengt, dan drie maanden thuis zitten en alles rustig op een rijtje zetten voor mezelf en juist nu deze baan, die zo goed bij mij past. Ik ben heel blij met het werk wat ik nu doe.”

Ervaringen delen op minisymposium

“Mijn ervaringen van JobHulpMaatje heb ik mogen delen op een Netwerkborrel/Minisympossium in het Forum”, vertelt Maarten. “Heel mooi om dit te mogen doen.” Hier heeft Maarten, als ex-werkzoekende deelnemer, aan een groep van twintig mensen uit het bedrijfsleven verteld, hoe hij bij JobHulpMaatje terecht kwam en wat hij hieraan heeft gehad. Deze bijeenkomst was georganiseerd door JobHulpMaatje Zoetermeer in samenwerking met de RVOZ, de ondernemersvereniging van Zoetermeer.

“Als ondernemer ben je gewend je eigen koers te varen.

Ga niet bij de pakken neerzitten, luister naar het advies van anderen.
Ik had dit zelf meer en eerder moeten doen toen het niet goed ging met mijn eigen bedrijf.
JobHulpMaatje bied je een plek om met andere (ondernemers) te sparren.”

*Maarten is een pseudoniem.