JobHulpMaatje helpt migranten-echtpaar | JobHulpMaatje Zoetermeer

JobHulpMaatje helpt migranten-echtpaar

8 oktober 2020

Jochem*

“Door JobHulpMaatje stond ik er niet alleen voor en heb ik andere mensen leren kennen”

Jochem is een echte wereldburger; geboren in Duitsland, opgegroeid en opgeleid in Nederland, en op z’n 25ste vertrokken naar Argentinië. Ruim 23 jaar later komt hij, samen met zijn Argentijnse vrouw, terug naar Nederland. Hoe hebben zij hun zoektocht naar werk in Nederland aangepakt?

Hoe zit de Nederlandse arbeidsmarkt in elkaar?

“We kwamen terug naar Nederland, omdat de economie in Argentinië onstabiel werd. Ik dacht in Nederland snel werk te vinden. Ik heb een brede werk- en ondernemerservaring en spreek vier talen.” Helaas pakte dit anders uit.
“Werk zoeken in Nederland is heel anders dan in het buitenland”, vertelt Jochem. “In Argentinië ging ik een rondje rijden om te zoeken naar werk. Dan werd ik op vrijdag gebeld, had ik op zaterdag een sollicitatiegesprek en kon ik bij wijze van spreken maandag beginnen. Nederland is veel meer geordend. Als je lang in het buitenland hebt gewoond, is er veel veranderd en sluiten opleidingen en ervaringen niet zomaar aan.”

“Mijn Argentijnse vrouw had al goede ervaringen met JobHulpMaatje Zoetermeer.”

Aan het werk

Jochem’s Argentijnse vrouw wilde, nadat zij haar Nederlands op peil had gebracht, graag aan het werk. Het liefst als architect, dat was ze in Argentinië. Na twee jaar werk zoeken in Nederland komt ze bij JobHulpMaatje Zoetermeer. Ze wordt aan een maatje gekoppeld. Samen met haar maatje leert ze hoe het solliciteren gaat in Nederland. Haar maatje helpt bij het maken van een goed curriculum vitae. Samen bekijken ze vacatures waarop ze gaat solliciteren. “Mijn vrouw vond al vrij snel een baan in haar richting: ontwerpen en inrichting van supermarkten. Ik wilde ook graag werken.”

Hulp van JobHulpMaatje?

Jochem bezoekt diverse andere lokale initiatieven, zoals het Netwerkcafé, de Gemeentelijke inloop werkgevers kennismakingsdag en een CV-check. “Zeker nuttig en belangrijk om je CV goed op orde te hebben”, vindt Jochem. Helaas had hij nog steeds geen werk gevonden. Toen ontmoette hij Flip, coördinator bij JobHulpMaatje Zoetermeer, die aanbod om te kijken of de maatjes ook iets voor hem kon betekenen.

“Bij een JobGroup sta je er niet alleen voor. Je leert andere mensen kennen.”

Deelnemer JobGroup

Eerst volgde Jochem de JobGroup cursus om inzicht te krijgen in ‘wat kan ik’, ‘wie ben ik’, ‘wat wil ik’ en ‘wat bied ik’. Om zo beter de Nederlandse arbeidsmarkt te leren kennen.
“In de JobGroup leer je veel van anderen,” vertelt Jochem enthousiast, “en met deze positieve feedback kom je vooruit. Je ‘pitch’ moet kort en precies zijn, om je goed te kunnen presenteren bij werkgevers. Ook leren netwerken is belangrijk. Ik had veel aan de netwerksessies.”

Maatje met geduld

Na afronding van de JobGroup is Jochem aan maatje Martin gekoppeld. Met Martin heeft hij zijn CV herschreven en toegepast op relevantie. “Ik kon veel sparren met mijn maatje, dit hielp mij om meer zelf vertrouwen te krijgen. Samen zochten we naar vacatures, daar solliciteerde ik dan op”, vertelt hij.
Ondanks zijn brede inzetbaarheid, bedrijfsvoering, internationale handel, internationale logistiek, met de voorkeur voor techniek, was het niet gemakkelijk om werk te vinden.
Intussen kreeg hij ook vacatures uit zijn nieuwe netwerk.

De lang verwachte baan

Na een traject van 14 maanden vond Jochem gelukkig de baan. Hij werkt nu bij een groothandel in technische onderdelen.
In december 2019 begon Jochem daar om de logistieke stromen in de juiste banen te leiden en hij is inmiddels Projectcoördinator.

Werken in Nederland

Voor de baan in Nederland, heeft hij samen met Martin, veel gezocht, voordat hij deze vacature zag. Gelukkig kende Jochem de recruiter nog van andere sollicitaties. Na deelname aan een korte sollicitatieronde, een soort speeddate met meerdere kandidaten, kreeg Jochem een gesprek met de directeur en uiteindelijk die lang verwachtte baan. Waar hij nu met veel plezier werkt.

“Zonder JobHulpMaatje was ik niet aan deze baan gekomen.”

*Jochem is een pseudoniem.